ceturtdiena, 2017. gada 23. februāris

Kas ir autoimūna saslimšana?



Autoimūna saslimšana ir imūnās sistēmas traucējumi, kā rezultātā antivielas, kuras organisms izstrādā, lai cīnītos pret iebrucējiem (dažāda veida vīrusiem, baktērijām, infekcijām), uzbrūk veselajiem organisma audiem. Tā var skart jebkuru ķermeņa daļu vai daļu kopumu, un simptomi var parādīties un pāriet.
Kopumā ir apzinātas vairāk kā 80 autoimūnās saslimšanas, no kurām populārākās ir psoriāze, multiplā skleroze, endometrioze, reimatoīdais artrīts,1. tipa diabēts, vilkēde, celiakija slimība, epilepsija, kairināto zarnu sindroms u.t.t. Tām visām vienojošie simptomi ir nogurums un neliels drudzis (simptomi var būt: temperatūra ap 37C, aukstuma izjušana, drudzis, galvas vai/un muskuļu sāpes). Kā arī, ja cilvēkam ir atklāta kāda autoimūna saslimšana, pastāv iespēja, ka dzīves laikā parādīsies vēl kāda vai pat vēl kādas.
Zinātnieki vēl jo projām nav atraduši veidu, kā autoimūnās saslimšanas izārstēt, kā arī nav atklājuši no kā tieši tās rodas. Arī pašas slimības vairumā gadījumu ir ļoti grūti konstatēt un atsevišķām slimībām, piemēram, endometriozei, no simptomu parādīšanās brīža līdz diagnozes uzstādīšanai var paiet 10 vai pat vairāki gadi. 
Daļu šo slimību ir iespējams pārmantot no paaudzes paaudzē, bet vairumā gadījumu kāda (vai par vairākas) no šīm slimībām attīstās dzīves laikā nenoskaidrotu iemeslu dēļ. Tiek uzskatīts, ka noteicošie faktori šādu slimību attīstībai ir ģenētika, stress, apkārtējā vide un pārtika. 
Liela daļa medikamentu, ko ārsti izraksta, domāti slimību seku likvidēšanai, bet tie necīnās ar cēloni. Atsevišķi medikamenti var pat pavājināt imūno sistēmu līdz ar to organisms var sākt uzbrukt sev vēl spēcīgāk - simptomi sākumā var pazust, bet vēlāk parādīties daudz izteiktāki. Vairāki pētījumi ir pierādījuši, ka daļai autoimūno saslimšanu sekas ir iespējams novērst ar negatīvo faktoru (stress, apkārtējā vide) izslēgšanu un veselīgu dzīves veidu (sabalansēta diēta, iekaisīgu produktu (ieskaitot alkoholu) izslēgšana no ikdienas, nesmēķēšana, fizisko aktivitāšu iekļaušana ikdienā u.t.t.).

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru