ceturtdiena, 2017. gada 23. februāris

Kas ir psoriāze jeb tautā sauktā zvīņēde?



Psoriāze ir neizārstējama auto imūnā saslimšana (traucējumi imūnsistēmā) ar kuru slimo aptuveni 2-4% pasaules iedzīvotāju. Tā izpaužās kā hroniska ādas slimība, kas var skart jebkuru ķermeņa daļu (arī nagus), izpaužoties dažādos lielumos, tomēr tā visbiežāk skar galvas mataino daļu, elkoņus un ceļus. Šī slimība nav lipīga, tomēr tā ir pārmantojama no paaudzes paaudzē.
Veselam cilvēkam epiderma (ādas virsējais slānis) nomainās un atjaunojas 28 - 30 dienu laikā, bet psoriāzes skartie epidermas laukumi šo darbu veic 5 - 8 dienu laikā. Tā rezultātā veidojas mazi ādas slānīši, kas nav paspējuši nobriest un kļūt plāni, un var radīt dažādus iekaisuma procesus.
Tiek uzskatīs, ka psoriāzes slimniekiem ir daudz lielāks risks saslimt ar psoriātisko artrītu, depresiju, celiakija slimību, diabētu, dažādām sirds slimībām, dažāda veida vēžiem, iedzīvoties augstā holesterīnā un biežāk piedzīvot paaugstinātu asinsspiedienu.
Psoriāzi var saasināt stress, laika apstākļi, alkohols, smēķēšana, saldumi, mazkustīgs dzīvesveids, ķermeņa kopjošie līdzekļi (ieskaitot šampūnus, ziepes un dušas želejas), apkārtējā vide un sadzīves ķīmija.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru