trešdiena, 2017. gada 15. marts

Psoriātiskais artrīts


Psoriātiskais artrīts ir hroniska slimība, ko raksturo ādas iekaisums (psoriāze) un locītavu iekaisums (artrīts). Laika gaitā šī slimība attīstās apmēram 30% psoriāzes slimniekiem. 
Lai gan vairumā gadījumu psoriāze parādās pirms atrīta, tomēr retos gadījumos tā var parādīties kādu laiku pēc artrīta atklāšanas.


Galvenās pazīmes:
- Sāpes muguras lejas daļā;
- Konjunktivīts (acu gļotādas iekaisums);
- Samazinātas kustības spējas:
*pietūkušas locītavas,
*nagu bojājumi (nail pitting),
*stīvums locītavās,
*sāpes pēdās,
*nogurums,
*pirkstu pietūkums.

Cilvēkiem, kuriem ir psoriātiskais artrīts, var parādīties arī iekaisums cīpslās, skrimšļos, acīs, aknās, zarnās, plaušu apvalkā un retos gadījumos arī aortā ( lielākā artērija cilvēka ķermenī, kas iznāk no kreisā sirds kambara). Cilvēkiem ar psoriātisko artrītu var parādīties arī akne.

Psoriātiskā artrīta veidi:
- simetrisks (pazīmes parādās abās ķermeņa pusēs simetriski, piemēram, abas plaukstas),
- asimetrisks (parādās dažādās pusēs, piemēram, labā roka un kreisais celis),
- spondilīta (skar mugurkaulu),
- distālo starpflangu locītavu (skar pēdu un plaukstu pirkstu locītavas),
- artrīts mutilans (ļoti rets, veido kaulu bojājumus).

Diagnostika


Psoriātisko artrītu nav iespējams diagnosticēt ar vienkāršu asins analīžu palīdzību. Diagnoze notiek ar rentgena, usg vai magnētiskās rezonanses un fiziskas izmeklēšanas palīdzību. Ārsts var likt veikt arī asins analīzes, lai izslēgtu cita artrīta esamību.

Ārstēšana


Tā pat kā visas autoimūnās saslimšanas, arī šo nav iespējas pilnībā izārstēt. Psoriātisko artrītu kontrolē un simptomus atvieglo ar fizisko aktivitāšu, medikamentu (tai skaitā pretsāpju līdzekļi ar pretiekaisuma īpašībām, piemēram ibuprofens) vai/un operācijas palīdzību.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru