otrdiena, 2017. gada 26. septembris

PSORIĀZES ĀRSTĒŠANA UN GRŪTNIECĪBA (KAS JĀZINA VĪRIEŠIEM UN SIEVIETĒM)


Grūtniecības laikā daļai sieviešu psoriāze var pazust, bet daļai tā var krasi pasliktināties. Psoriāzes ārstēšanai šajā laikā ir jābūt ļoti uzmanīgai un, ja mazulis tiek plānots laicīgi, ārstu noteikti par to vajadzētu brīdināt.
Grūtniecības laikā būtu vēlams lietot pēc iespējas dabīgākus līdzekļus, dažāda veida ādas mitrinātājus vai vazelīnu. Arī steroīda krēmi tiek uzskatīti par salīdzinoši drošiem šajā laikā.
Noteikti vajadzētu izvairīties no Tazaroten krēma, retinoīda, kas izgatavots no vitamīna A. Retinoīdi tablešu formā grūtniecēm ir īpaši bīstami.
Acitretīns var izraisīt nopietnus iedzimtus defektus. Tā kā šie medikamenti paliek organismā ļoti ilgu laiku, vajadzētu izvairīties no grūtniecības 3 gadus pēc šo zāļu pārtraukšanas.
Metotreksāts var izraisīt spontāno abortu vai iedzimtus defektus. Vīriešiem vajadzētu ieturēt 3 mēnešu pauzi, bet sievietēm 4 mēnešu pauzi pēc šo zāļu lietošanas pirms bērniņa plānošanas.
Bioloģisko medikamentu ietekme uz grūtniecību vēl nav pārbaudīta.
Dažas zāles iespējams nodot caur mātes pienu bērnam. Zīdīšanas laikā nedrīkst lietot ciklosporīnu, metotreksātu vai apremilast. Nedrīkst arī lietot steroīda krēmu uz krūtīm.
Gaismas terapija, kuras laikā izmanto UVB starus, grūtniecības laikā ir droša, bet metode, ko sauc par PUVA var izraisīt iedzimtus defektus. Šī metode apvieno medikamentu Psoralen lietošanu ar UVA staru terapiju. Gan sievietēm, gan vīriešiem nevajadzētu šo metodi izmantot, ja tiek plānota grūtniecība, kā arī sievietēm zīdīšanas laikā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru