trešdiena, 2017. gada 15. marts

Bioloģiskie medikamenti

Bioloģiskie medikamenti ir medikamenti, kas veidoti uz olbaltumvielu bāzes. Šīs olbaltumvielas ir iegūtas no dzīvām, laboratorijā izaudzētām šūnām, un tās līdzinās cilvēkā atrodamajām olbaltumvielām. 
Atšķirībā no citiem psoriāzei paredzētajiem medikamentiem, šie ir ievadāmi injekcijas veidā un tie iedarbojas tikai uz atsevišķām imūnās sistēmas daļām, kuras ir atbildīgas par psoriāzes gaitu, bloķējot T tipa šūnas vai konkrētas olbaltumvielas. 
Lai gan šie skaitās ļoti efektīvi medikamenti, arī šie atsevišķiem cilvēkiem var nesniegt gaidīto rezultātu vai arī pēc kāda laika var nākties tos nomainīt pret citiem.
Šos medikamentus izmanto psoriāzes ārstēšanai vidēji smagos un smagos gadījumos, ja citas ārstēšanas metodes nav palīdzējušas. Tie nav ieteicami grūtniecēm un sievietēm, kas baro bērnu ar krūti.

RISKS


Kā jebkuri medikamenti, arī bioloģisko medikamentu lietošana rada risku negatīvai ietekmei uz pacienta veselību. Biežāk sastopamās blakusparādības ir: elpceļu iekaisumi (tai skaitā tuberkuloze), gripai līdzīgi simptomi, reakcijas injekcijas vietā. Reti sastopamas blakusparādības: nervu sistēmas bojājumi (piemēram, multiplā skleroze, nervu iekaisumi), izmaiņas asinsainā, vēzis/audzēji.


LĪDZMAKSĀJUMS


Lai gan lielākā daļa Eiropas Savienības valstis psoriāzes slimniekiem šo medikamentu iegādei sniedz līdzfinansējumu 100% apmērā, Latvijā pieejamais atbalsts ir tikai 25%. Šī iemesla dēļ vairums psoriāzes slimnieku nevar iegādāties efektīvus bioloģiskos medikamentus, kas spētu palīdzēt, jo gadā šādi medikamenti pašam pacientam izmaksā divi, trīs tūkstoši eiro, atsevišķos gadījumos pat vairāk.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru