trešdiena, 2017. gada 15. marts

Vitamīni un uztura bagātinātāji

Nav zinātniski pierādīts, ka vitamīni vai kādi uztura bagātinātāji spētu izārstēt psoriāzi, tomēr vairākos pētījumos ir apstiprinājies tas, ka atsevišķi vitamīni to var atvieglot vai novērst riskus iedzīvoties citās ar psoriāzi saistītās veselības problēmās. Ņemto vērā, ka psoriāzi izraisa pārāk aktīva un kļūdaina imunitātes darbība, vitamīni var mūsu imunitāti nedaudz nomierināt.
!!!! Jebkurš vitamīns, kas tiek uzņemts medikamentu veidā, var tikt pārdozēts, tāpēc nevajadzētu pārsniegt dienā ieteicamo devu un pirms to lietošanas ieteicams konsultēties ar savu ģimenes ārstu.
!!!! Vitamīnus, uzņemot ar pārtiku, ir ļoti grūti pārdozēt.


VITAMĪNS D (D3)

Viens no psoriāzes ārstēšanas veidiem ir UV staru terapija, kuras laikā organisms dabīgi izstrādā D vitamīnu. Tomēr UV stari nav vienīgais veids, kā efektīvi šo vitamīnu uzņem. Mūsdienās ir pieejami ļoti daudz uztura bagātinātāji ar D vitamīnu sastāvā vai D vitamīns atsevišķi tabletes un eļļas formā. D vitamīns ir taukos šķīstošs vitamīns, tāpēc D vitamīna eļļa varētu būt vislabākā izvēle.

!!!! Jāatceras, ka UV stari ilgtermiņā var izraisīt ādas vēzi, tāpēc D vitamīns medikamentu formā ir ļoti laba alternatīva.

D vitamīns, īpaši uzklāts uz ādas (eļļas formā vai esot kāda krēma sastāvā) var samazināt ādas šūnu veidošanos. Tas uzlabo sirds veselību (psoriāzes slimniekiem ir lielāks risks iedzīvoties sirds slimībās), nodrošina kaulu, zobu un muskuļu veselību, kā arī piedalās hormonu darbībā un aktīvi iedarbojas uz visiem cilvēka organisma audiem.
D vitamīns pārtikas produktos: mencu aknu eļļa, lasis, skumbrija, tuncis, piens, olu dzeltenums.

CINKS

Pētījumos ir atklājies, ka lielai daļai psoriāzes pacientiem ir cinka deficīts organismā. Tas ir spēcīgs antioksidants un nodrošina ādas veselību. cinks iekļaujas daudzu fermentu sastāvā un piedalās dzīvībai nozīmīgās bioķīmiskās reakcijās, piemēram, olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku vielmaiņā.
Galvenās cinka deficīta pazīmes ir: blaugznu veidošanās, miega problēmas, ādas sausums un izsitumi, samazināts libido, lēna brūču dzīšana, problēmas ar auglību, redzes pasliktināšanās, nagu šķelšanās, matu izkrišana.

!!!! Liels daudzums cinka ir ļoti indīgs cilvēka organismam, tāpēc nav ieteicams to pārdozēt.

Cinks pārtikas produktos: liellopa, cūkas, jēra un putnu gaļa, pākšaugi, magoņu un ķirbju sēklas, kakao, pilngraudu produkti (rupjmaize, auzu pārslas), olas dzeltenums, tumšā šokolāde, austeres.

VITAMĪNS A

Vitamīns A, galvenokārt, atrodas dzeltenajos un oranžajos dārzeņos, kā arī ādas kopšanas produktos. Šis vitamīns piedalās ādas šūnu veidošanā, uzlabo imunitātes aizsargspējas, nodrošina redzes veselību, uzlabo kaulu un zobu veselību, un stiprina nervu šūnas.

!!!! Šis vitamīns ir taukos šķīstošs, tāpēc, uzņemot to ar pārtiku, ir ieteicams pievienot dažas pilītes eļļu vai produktus ēst kopā ar kaut ko eļļā gatavotu, majonēzi vai krējumu.

VITAMĪNS E

Lielai daļai cilvēku, kas slimo ar psoriāzi, ir samazināts selēna (spēcīgs antioksidants, kas palīdz arī cīņā ar stresu) daudzums organismā. Pētījumā ir atklāts, ka vitamīns E psoriāzes pacientiem ir palīdzējis palielināt selēna daudzumu organismā, tomēr nekādi citi uzlabojumi šī vitamīna ietekmē nav bijuši.
E vitamīns pārtikas produktos: ķirbju sēklas, spināti.


OMEGA 3 TAUKSKĀBES

Omega 3 taukskābēs galvenokārt atrodas zivju eļļā. Tām piemīt pretiekaisuma īpašības un pozitīvi iedarbojas uz cilvēka imūno sistēmu. Tā pozitīvi iedarbojas arī uz ādu (var samazināt apsārtumu un ādas zvīņu daudzumu) un sirds veselību.

!!!! Lai iegūtu redzamu efektu, šīs taukskābes jālieto vismaz 3 mēnešus.

Omega 3 taukskābes pārtikas produktos: zivis, linsēklu eļļa, valrieksti.





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru